неделя 2 април 2023 | 11:03

Черното злато на село Кушла, до което всички искат да се докоснат

Дата:

Село Кушла е малко селце, на границата с Гърция, не далеч от Златоград. Известно е с пещерите и скалните образувания в близост. Селото има 25 жители. От тях 12 жени.

Пъстрите им дрехи се забелязват от далеч. Всяка една от тях се придвижва със свое собствено магаренце. По-често са в планината, по следите на мумиото – така наричат черна лепкава пръст с лечебни свойства.

“Черна пръст, но не е навсякъде тази пръст, който дойде пита – каква е тази вашата черна мумия. Нашите стари са лекували така. Моят татко и дядо, и прадядо живееха 107 години”, казва пред bTV Севдалина Асенова, жител на селото.

“Помага на счупено, на кокошки, на животни, на хора”, добави Фани Георгиева, жител на селото.

Според местните в село Кушла е единственото находище на лечебната кал, но тя е добре позната и в други страни по света като Китай, Русия, Непал и Монголия. Намира се най-често в пещери и пукнатини на скали. Наричана е още „кръвта на планината“. Заради лековитите му сили хората в село Кушла го наричат черното злато.

“Отиваме, събираме и тогава като имаме, слагаме я в кофичка и вода. Тя седи 4-5 дена и се разтваря. Повечко може да поседи и то няма много разлика. Като поседи във водата, то се не разваля. Като е изсушена, може би до две години. Вкусът е хубав, ние сме си свикнали”, подчерта Севдалина Асенова.

Мумиото или мумята няма срок на годност. Жените я прецеждат и овалват черни топки, които сушат на слънчева светлина няколко дни. След това правят разтвор от сместа и пият. Калната вода лекува заздравява костите. С нея най-често лекуват жените лекуват навехнато и счупено.

“Тя не може да ти навреди, не може. Аз имам специалист, дядо, прадядо, ако ще им навреди са щели да ми кажат. Сега много като ми прилошее, вземам си от чувала, сипвам си килограм и половина и разбърквам, и на всяко влизане и излизане, разбивам си и пия. Чувстваш я в костите”, каза Фани Георгиева.

Фани е местната лечителка. Повече от 30 години работи в здравната служба в селото. Днес приема хора от цялата страна в дома си. 

“Безплатно ги лекувам”, каза тя. 

Фани разполага с химичен анализ, който показва състава на веществото. Той се различава от този на класическото мумио, известно и като шилажит. Сред основните химични елементи, които родопското мумио съдържа са калций, желязо и магнезий.

За думата мумио се казва, че произлиза от гръцката дума „mumia“, означаваща „запазено тяло“, ни никой в селото не може да каже как е открито черното злато и от кога се използва като лек. За жителите на Кушла, народната медицина не е единственият начин, за да излекуват болежките си. Всички пият и лекарства, ходят и на лекар. Независимо, обаче дали пият мумьо или лекарство казват, че без вяра силата му не е достатъчна, за да излекува.

И точно като модерните инструктори за щастлив живот съветват за повече движение, повече сън и чиста храна.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Меди направи неочаквано признание за чалгата

Обратно на очакваното фолк звездата Меди разкри, че в...

ГДБОП разкри група, извършвала пране на пари, придобити от престъпна дейност

В хода на специализираната полицейска операция, проведена под надзора...

Папа Франциск ще служи на Цветница и Великден въпреки болежките

Бергольо „изплагиатства“ приказката на Марк Твен за слуховете за...

Бойко Борисов заговори за коалиция с ПП-ДБ

Искам ГЕРБ да победи, защото това ще е морална...