неделя 2 април 2023 | 11:54

Огромен скандал в ЕС, Урсула фон дер Лайен бясна на България и…

Дата:

ЕС отложи гласуването на забраната на двигатели с вътрешно горене, предаде агенция „Ройтерс“. Ключовото гласуване претърпя провал, след като Германия изрази възражения и предупреди, че не е ясно как зелената мярка ще се отрази на автомобилната индустрия.

Шведското председателство на Съвета реши да отложи официалното подписване на новите стандарти за емисии на CO2 за автомобили и микробуси, първоначално планирано за 7 март, „за по-късно заседание на Съвета“, предаде „Политико“.

Посланиците на ЕС, които трябваше да положат основите за одобрението на Съвета на заседание в петък, „ще се върнат към въпроса своевременно“, каза говорителят на шведското председателство на ЕС.

Решаващи за отлагането на законодателството са били възраженията от Германия. Полша също е гласувала против насрочването на последното гласуване, а България се е въздържала, съобщиха източници след заседанието, цитирани от Ройтерс.

Опитът да се блокира или промени политика на ЕС толкова късно в законодателния процес е необичаен, посочва още изданието.

Официалното одобрение от Съвета на новите стандарти, което на практика ще сложи край на продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г., трябваше да бъде само формалност, след като страните от ЕС отмениха сделката през ноември.

Припомняме, че германският министър на транспорта Фолкер Висинг предупреди тази седмица, че Берлин ще откаже подкрепата си, освен ако Европейската комисия не представи план за определяне на ролята на синтетичните горива след 2035 г.

Те се произвеждат с помощта на уловен въглероден диоксид или въглероден оксид, заедно с водород, получен от устойчиви източници на електроенергия като вятърна, слънчева и ядрена енергия.

Италия също заплаши да се противопостави на реформите. Заедно с Полша и България, които също не са съгласни с плановете, страните могат да блокират новото законодателство, пише изданието.

Шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен е планирала да посети резиденцията на германското правителство в двореца Мезеберг в неделя, за да обсъдят „икономически въпроси“, разкрива служител на германското правителство, информиран за дискусиите.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Меди направи неочаквано признание за чалгата

Обратно на очакваното фолк звездата Меди разкри, че в...

ГДБОП разкри група, извършвала пране на пари, придобити от престъпна дейност

В хода на специализираната полицейска операция, проведена под надзора...

Папа Франциск ще служи на Цветница и Великден въпреки болежките

Бергольо „изплагиатства“ приказката на Марк Твен за слуховете за...

Бойко Борисов заговори за коалиция с ПП-ДБ

Искам ГЕРБ да победи, защото това ще е морална...