четвъртък / 7.12.2023 / 6:48

Не са случайни: Разбра се какви са бременната и военния, превозвали мигранти 

Дата:

Военен от пловдивско поделение и бременната му съпруга, която е лекарка, са били заловени в събота да превозват 4 мигранти от сирийски произход.

Военният – Райко Д. на 44 години, е бил арестуван за 24 часа, а съпругата му – д-р И. П. , след като е било установено, че е бременна в 7 месец, е била освободена. Тя работи в Окръжна болница-Пловдив и няма яснота защо мъжът е рискувал да качи жена си заедно с бежанци.

Двамата живеят в близко до Пловдив село. Те са сключили брак, живеят на семейни начала.

Арестът и проверката са извършени от Военна полиция-Пловдив. Сирийците са били взети от Хасково и са пътували по посока София.

Случаят се поема от Военна прокуратура.

„Задържаната бременна жена, превозваща мигранти, е позната на полицията. Преди това е задържана да шофира с наркотици“, заяви междувременно министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той уточни, че днешният арест е следствие на разработка на Военна полиция, а задържаните бременната жена и военния са следени отдавна.

Демерджиев отново отправи призив към следващия парламент да повиши наказанията за каналджийство.

„Три текста в Наказателния кодекс да бъдат преработени така, че тези хора да бъдат възпрени. Една такава превенция би помогнала страшно много. Миналата седмица бях на Съвет в Брюксел. Там усилията ни се оценяват високо. Оценява се това, че ние възпрепятстваме много хора да не преминат през нашата територия, за разлика от Италия, например, където разполагат с много повече ресурси, но там трафикът на хора расте, а при нас намалява.

Имайте предвид, че натискът у нас е безпрецедентен и това го казвам, защото в пъти повече са желаещите да проникнат на наша територия, а много малка част от тях успяват. И понеже ние ги преследваме и залавяме, това става обществено достояние и създава впечатлението, че има повече мигранти. Но няма, уверявам ви! Толкова малко България не е пропускала в нито един момент“, заяви Иван Демерджиев.

Той допълни, че България вече е получила от ЕС над 141 млн. евро за охраната на границата с Турция.

„Сега се водят преговори за техническото обезпечаване на тези 110 км от границата, които не са обезпечени. Имаме уверение, че ще получим автомобили, финансиране за нови щатни бройки и средства за техническа защита както по земя така и по въздух“, поясни Демерджиев.

На брифинг в Шумен вчера вътрешният министър заяви, че има над 190 оперативни сигнали за купуване на гласове, като постъпват сигнали и на телефонните линии, разкрити от МВР, предава БНТ.

Набелязани са рисковите секции и от МВР ще направят всичко възможно да пресекат купения вот, заяви министърът.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Хванаха мъртво пиян, карал с близо 4 промила

Софийската районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 45-годишен мъж,...

Фалшиви, секс стимуланти и чай за отслабване спипаха на „Капитан Андреево“

Недекларирани фалшиви стоки, сексуални стимуланти и сашета чай за...

Хванаха мъж с близо 400 хил. лева за търговия с вот в Несебър

В офиси и имоти на задържания са открити 180...

Огромна трагедия в пазарджишкото село Черногорово

Убийството е извършено с огнестрелно оръжие Мъж застреля съпругата и...