Wednesday 29 March 2023

Не са случайни: Разбра се какви са бременната и военния, превозвали мигранти 

Date:

Военен от пловдивско поделение и бременната му съпруга, която е лекарка, са били заловени в събота да превозват 4 мигранти от сирийски произход.

Военният – Райко Д. на 44 години, е бил арестуван за 24 часа, а съпругата му – д-р И. П. , след като е било установено, че е бременна в 7 месец, е била освободена. Тя работи в Окръжна болница-Пловдив и няма яснота защо мъжът е рискувал да качи жена си заедно с бежанци.

Двамата живеят в близко до Пловдив село. Те са сключили брак, живеят на семейни начала.

Арестът и проверката са извършени от Военна полиция-Пловдив. Сирийците са били взети от Хасково и са пътували по посока София.

Случаят се поема от Военна прокуратура.

“Задържаната бременна жена, превозваща мигранти, е позната на полицията. Преди това е задържана да шофира с наркотици”, заяви междувременно министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той уточни, че днешният арест е следствие на разработка на Военна полиция, а задържаните бременната жена и военния са следени отдавна.

Демерджиев отново отправи призив към следващия парламент да повиши наказанията за каналджийство.

“Три текста в Наказателния кодекс да бъдат преработени така, че тези хора да бъдат възпрени. Една такава превенция би помогнала страшно много. Миналата седмица бях на Съвет в Брюксел. Там усилията ни се оценяват високо. Оценява се това, че ние възпрепятстваме много хора да не преминат през нашата територия, за разлика от Италия, например, където разполагат с много повече ресурси, но там трафикът на хора расте, а при нас намалява.

Имайте предвид, че натискът у нас е безпрецедентен и това го казвам, защото в пъти повече са желаещите да проникнат на наша територия, а много малка част от тях успяват. И понеже ние ги преследваме и залавяме, това става обществено достояние и създава впечатлението, че има повече мигранти. Но няма, уверявам ви! Толкова малко България не е пропускала в нито един момент”, заяви Иван Демерджиев.

Той допълни, че България вече е получила от ЕС над 141 млн. евро за охраната на границата с Турция.

“Сега се водят преговори за техническото обезпечаване на тези 110 км от границата, които не са обезпечени. Имаме уверение, че ще получим автомобили, финансиране за нови щатни бройки и средства за техническа защита както по земя така и по въздух”, поясни Демерджиев.

На брифинг в Шумен вчера вътрешният министър заяви, че има над 190 оперативни сигнали за купуване на гласове, като постъпват сигнали и на телефонните линии, разкрити от МВР, предава БНТ.

Набелязани са рисковите секции и от МВР ще направят всичко възможно да пресекат купения вот, заяви министърът.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

„Маркет линкс“ с ново горещо проучване преди изборите, драмата се заплита

Без ясен победител на изборите към момента - това е...

Внимание! Рекорден удар по джоба на всички български шофьори, щавят ни през…

Увеличаване на цената на задължителната застраховка “Гражданска отговорност”, безконтролно...

Българите полудяха за апартаменти в тези квартали на София

Сред зоните с най-бързо развитие и най-много сключени сделки...

Лоша новина от ЕС: Откриха още всекидневни храни, които предизвикват рак СПИСЪК

Канцерогенни химични съединения, наречени нитрозамини, са открити в редица...