понеделник / 5.06.2023 / 19:39

Мегасделка: „Главболгарстрой“ придобива бизнеса на свой конкурент

Дата:

Строителната компания „Главболгарстрой Интернешънал“ АД планира да придобие конкурента си „Глобал Кънстръкшън“ АД. Това става ясно от уведомление, постъпило в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Търговските дейности на предприятията-участници са инфраструктурно (инженерно) строителство – ремонт и поддръжка на транспортна (пътна) инфраструктура, енергийна инфраструктура, благоустройствена инфраструктура. Дейностите на групата, към която принадлежи придобиващото предприятие включват и високо строителство.

Съгласно уведомлението не се очаква операцията да окаже негативно въздействие върху пазара на инфраструктурно строителство на  територията на България.

Искането е КЗК да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение. В тази връзка всяко трето заинтересовано лице може да представи информация или да изрази своето писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в страната.

„Главболгарстрой Интернешънал“ е част от групата на „Главболгарстрой“. Холдингът е лидер на българския пазар в строителството на сгради и съоръжения. За над 50-те години от основаването си до днес компанията е реализирала проекти с обща застроена площ от над 26 млн. кв. м. Сред тях са Южната дъга на „Софийския околовръстен път“, реконструкцията на столичния булевард „Брюксел“, рехабилитацията на автомагистрала „Хемус“, както и ЛОТ 1 и ЛОТ 2 от АМ „Струма“. 

„Глобал Кънстръкшън“ АД извършва строителство, инженеринг, реконструкции и ремонтни работи, строителство, ремонт и рехабилитация на пътна, железопътна, тунелна и ВиК инфраструктура, производство, доставки и търговия със строителни материали, машини, съоръжения и оборудване, транспортна и спедиторска дейност и консултантски услуги.

Създадено през 2010 г., дружеството променя сферата на своята дейност през 2017 г. и ориентира фокуса си в сферата строителството. Дружеството е специализирано в изпълнението на пътна инфраструктура и по-специално тунелно строителство.

Като част от сдружение, „Глобал Кънстръкшън“ АД изпълнява 49% от дейностите по строителство на Автомагистрала „Струма“ Лот 3.1, в който разположен Тунел „Железница“. Тунел „Железница“ е най-дългият пътен тунел на територията на България.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Ангелски подарък: Преслав вече вижда през очите на Даная, която си отиде само на 15

17-годишният Преслав Георгиев вече вижда света през очите на...

Ясен Тодоров: От вчера дрон влиза в терасата на ваканционно жилище, което ползвам всеки уикенд

„Всичките ми медийни изяви след атентата срещу Иван Гешев...

Евакуираха персонала и клиентите на банка заради сигнал за пожар

Сигнал за пожар в банка в Горна Оряховица наложи...

Васил Божков: Готов съм да се върна в България като защитен свидетел

Бизнесменът Васил Божков, който пребивава в Дубай, написа във фейсбук...