четвъртък / 30.11.2023 / 12:38

Мегасделка: „Главболгарстрой“ придобива бизнеса на свой конкурент

Дата:

Строителната компания „Главболгарстрой Интернешънал“ АД планира да придобие конкурента си „Глобал Кънстръкшън“ АД. Това става ясно от уведомление, постъпило в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Търговските дейности на предприятията-участници са инфраструктурно (инженерно) строителство – ремонт и поддръжка на транспортна (пътна) инфраструктура, енергийна инфраструктура, благоустройствена инфраструктура. Дейностите на групата, към която принадлежи придобиващото предприятие включват и високо строителство.

Съгласно уведомлението не се очаква операцията да окаже негативно въздействие върху пазара на инфраструктурно строителство на  територията на България.

Искането е КЗК да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение. В тази връзка всяко трето заинтересовано лице може да представи информация или да изрази своето писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в страната.

„Главболгарстрой Интернешънал“ е част от групата на „Главболгарстрой“. Холдингът е лидер на българския пазар в строителството на сгради и съоръжения. За над 50-те години от основаването си до днес компанията е реализирала проекти с обща застроена площ от над 26 млн. кв. м. Сред тях са Южната дъга на „Софийския околовръстен път“, реконструкцията на столичния булевард „Брюксел“, рехабилитацията на автомагистрала „Хемус“, както и ЛОТ 1 и ЛОТ 2 от АМ „Струма“. 

„Глобал Кънстръкшън“ АД извършва строителство, инженеринг, реконструкции и ремонтни работи, строителство, ремонт и рехабилитация на пътна, железопътна, тунелна и ВиК инфраструктура, производство, доставки и търговия със строителни материали, машини, съоръжения и оборудване, транспортна и спедиторска дейност и консултантски услуги.

Създадено през 2010 г., дружеството променя сферата на своята дейност през 2017 г. и ориентира фокуса си в сферата строителството. Дружеството е специализирано в изпълнението на пътна инфраструктура и по-специално тунелно строителство.

Като част от сдружение, „Глобал Кънстръкшън“ АД изпълнява 49% от дейностите по строителство на Автомагистрала „Струма“ Лот 3.1, в който разположен Тунел „Железница“. Тунел „Железница“ е най-дългият пътен тунел на територията на България.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Монтират разделителни колчета по част от улиците в Дупница

Гъвкави разделителни колчета монтират по част от градската пътна...

Шофьор нападна служители на „Градска мобилност” заради поставена скоба (ВИДЕО)

Шофьор атакува екип на „Градска мобилност” заради поставена скоба в...

Четирима души се удавиха само за ден по Южното Черноморие

Четирима души се удавиха само за ден по Южното...

БНБ обявява важна новина за еврото: Значимата стъпка

В съответствие с изпълнението на задачите, предвидени в Националния...