неделя 2 април 2023 | 11:58

Климатичните промени ще струват на Германия 900 млрд. евро

Дата:

Климатичните промени, причиняващи екстремни метеорологични събития, ще нанесат на Германия до 2050 г. щети за около 900 милиарда евро, според проучване на две изследователски компании и Института по екологични икономически изследвания, предаде Ройтерс.

Преставените данни идват в момент, в който Берлин вече предприема спешни мерки, за да адаптира страната към новите условия и същевременно разширява дебата както трябва да се направи, за да бъдат намалени емисиите парникови газове, изпускани в атмосферата, от проблемни сектори като транспорта и строителството, посочва агенцията.

Според германските министерства на икономиката и околната среда, които цитират проучването, екстремните жеги, суши и наводнения ще струват на страната между 280 и 900 милиарда евро между 2022 г. и 2050 г., в зависимост от хода на глобалното затопляне.

Цената включва щети върху земеделските реколти, повреди и разрушения по сградите и инфраструктурата, проблеми с транспортирането на стоки и въздействие върху здравната система. Проучването не взема предвид нефинансови щети като увреждания на здравето и смърт, причинени от жега и наводнения, и загуба на биоразнообразие.

За периода 2000 – 2021 г. екстремното време е причинило на Германия щети за 145 милиарда евро, като 80 милиарда са загубите само за последните пет години, включващи катастрофалните наводнения през 2021 г. провинциите Райнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия.

Според проучването щетите биха могли да бъдат намалени посредством мерки за адаптиране, като например складиране на въглероден диоксид, но условието е промените на климата да не бъдат прекалено резки.

Докладът обаче не разкрива колко биха стрували на властите тези адаптивни мерки.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Меди направи неочаквано признание за чалгата

Обратно на очакваното фолк звездата Меди разкри, че в...

ГДБОП разкри група, извършвала пране на пари, придобити от престъпна дейност

В хода на специализираната полицейска операция, проведена под надзора...

Папа Франциск ще служи на Цветница и Великден въпреки болежките

Бергольо „изплагиатства“ приказката на Марк Твен за слуховете за...

Бойко Борисов заговори за коалиция с ПП-ДБ

Искам ГЕРБ да победи, защото това ще е морална...