неделя 2 април 2023 | 11:36

Извънредна новина за бизнесмена Велико Желев

Дата:

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение за изнудване на строителния предприемач Велико Желев. Той е задържан за 72 часа, а утре държавното обвинение ще поиска постоянен арест пред Софийския градски съд.

На 07.03.2023 в Софийска градска прокуратура (СГП) са получени по компетентност материали по досъдебно производство на Софийска районна прокуратура относно евентуално извършено престъпление по чл. 214, ал. 2, т. 1 във връзка с чл. 213а, ал. 2, т. 4 от НК – изнудване, извършено от повече от две лица.

Наблюдаващият прокурор при СГП е приел по компетентност досъдебното производство.

След анализ на събраните към настоящия момент доказателства е стигнато до извода, че съществуват разумни основания да се смята, че е извършено престъпление от компетентността на СГП.

В тази връзка лице с инициали Велико Ж. е привлечено в качеството на обвиняем за това, че на 24.02.2023 г. в гр. София,  бул. „Цар Освободител“ № 6, с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, направил опит да принуди Б. А., чрез сила, нанесени са удари в областта на лицето и тялото, да претърпи нещо противно на волята му, а именно да поеме имуществено задължение чрез подписване на записи на заповеди и разходни ордери на обща сума от 68000 (шестдесет и осем хиляди) лева и с това да му причини имотна вреда в размер от 68000 (шестдесет и осем хиляди) лева, като деянието е придружено с причиняване на лека телесна повреда и е извършено от повече от две лица – престъпление по чл. 214, ал. 2, т. 1 вр. ал. 1 вр. чл. 213а, ал. 2, т. 2 и т. 4 вр. ал. 1 вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

Спрямо обвиняемия е постановена мярка за процесуална принуда „задържане до 72 часа“. На 08.03.2023 ще бъде извършена преценка за внасяне в Софийски градски съд на искане за постановяване на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Разследването по случая продължава, като предстои събиране и проверка на доказателствата.

Софийска градска прокуратура ще осигури точното установяване на всички факти по случая, разкриването на обективната истина и спазването на законите на Република България.  

За резултатите обществеността ще бъде своевременно уведомена.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Меди направи неочаквано признание за чалгата

Обратно на очакваното фолк звездата Меди разкри, че в...

ГДБОП разкри група, извършвала пране на пари, придобити от престъпна дейност

В хода на специализираната полицейска операция, проведена под надзора...

Папа Франциск ще служи на Цветница и Великден въпреки болежките

Бергольо „изплагиатства“ приказката на Марк Твен за слуховете за...

Бойко Борисов заговори за коалиция с ПП-ДБ

Искам ГЕРБ да победи, защото това ще е морална...