Ето какво направиха младоженците от Рибново след сватбата, взела акъла на световните медии

Date:

Най-новото семейство на гърменското с. Рибново – Къдрие Авди и Исуф Мусанков, които станаха съпрузи в неделя, се скриха във Велинград да отдъхнат от сватбените вълнения, пише struma.com.

Телефоните, пожеланията и поканите за приятелства в социалните мрежи обаче и там не ги оставят на спокойствие и се налага Къдрие да отделя поне по няколко часа на ден, за да отговаря на всички.

20-годишната красавица и съпругът й, който е с 1 година по-голям от нея, се прочуха с факта, че тяхната сватба беше последната за сезона – сватбените ритуали в Рибново се организират само през зимата, когато хората са свободни от селскостопанска дейност, и затова в селото ги  наричат „бели сватби“.

Другото, с което тържеството им се отличи, беше наличието на няколко телевизионни екипа от Турция и Германия, които обстойно отразиха целия уникален 3-дневен ритуал. Той е свързан с прословутата „Гелина“, когато лицето на булката се рисува с бяла боя и върху нея се лепят маниста в красиви фигури, с излагане на чеиза на показ на цялото село, с много гости, хора на селския площад и невероятно настроение.

Къдрие е възпитаничка на СОУ „Йордан Йовков“ в с. Рибново и в момента е студентка по начална педагогика с чужд език в Югозападния университет в Благоевград. С Исуф се познават от деца, но са заедно от 7 години.

За сватбата си младата жена разказва с усмивка, особено когато се сети колко впечатлени останали екипите от Германия, които за пръв път присъствали на неповторимата рибновалийска сватба.

„За нас това в Рибново е нещо нормално, което се случва всяка зима, но те за пръв път виждаха такова нещо“, спомня си Къдрие.

Гостите останали изумени както от изрисуваното й лице и булчинския тоалет, така и от броя на гостите – около 1200 души, които родителите на младоженците нагостили в два поредни дни.

Окончателно пък се шашнали от купищата мебели, покривки, ковьорчета, бяла и черна техника, домакинска посуда, спално бельо и всичко друго, представляващо чеиза на семейството, които мъжете в двете фамилии подредили и провесили на специални телове над улицата, за да могат всички да ги видят.

На въпроса къде ще прибере всичко това красивата рибновалийка обясни: „Имаме си наша къща, която се строи на момчето от родителите за нас. Все още не е напълно готова, затова ще останем в неговия дом за определен период от време.

Чеизът и дрехите, които бяха от неговото семейство, са прибрани в дома им и когато направим нашата къща, ще пренесем всичко, което ни е необходимо за обзавеждането“.

Къдрие уточни и че самата тя има доста дейно участие в направата на собствения й чеиз. „Мога да шия ръчно на ръка, да плета, веза и т.н. Работихме по него както аз, така и сестрите ми и родителите ми“.

След почивката във Велинград тя и Исуф ще се върнат в Рибново и докато Къдрие се приготвя за изпитната сесия, той вече като глава на семейството има задача да уреди летния им гурбет. Всяко лято двамата с него ходят на работа в чужбина, където се трудят във фабрики или на полето.

Въпреки герданите с банкноти, които получиха на сватбеното си тържество, младото семейство не смята да се откаже от работата зад граница и тази година, защото тепърва имат дом за стягане.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Възрастните шофьори на преглед на всеки 5 години

Водачите на години с тежък диабет или деменция ще остават без книжки Европейската комисия предлага...

В Северна Македония направиха това, което искат милиони българи

Министърът на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши...

Задържаха 13 души при спецакция в Благоевградско

В хода на специализираната полицейска операция по линия на противодействие на престъпността и...

Кола се заби в дърво на входа на оживена метростанция в София

Тежка катастрофа, която по чудо не доведе до жертви и...