неделя 2 април 2023 | 12:38

Експерт предсказа срив на цените на жилищата у нас през 2023 г, инвеститорите изтръпнаха

Дата:

10% ще поевтинеят имотите през 2023 година, прогнозира директорът на една от специализираните платформи за продажба на имоти Снежана Стойчева. Тя отчете, че през 2022 година е регистрират ръст от 18 % в цените.

В Бургас повишаването бе още по-драстично и за някои райони достигна до 40 %, което изкриви пазара до крайна степен. 

„2021 г. беше годината с най-много сделки и най-бързо купуване на имоти. Средно с 10% се покачват цените всяка година. 2022 г. започна като 2021 г. – с много продажби, но заради войната в Украйна се забеляза лек спад впоследствие.

Преди пандемията хората искаха по-големи жилища, след нея вече ориентацията е към двустайни жилища. Новото строителство предлага по-големи двустайни жилища, а хората се насочват предимно към тухлен строеж.

Интересът към втори дом или имот в малка община извън големия град ще продължи. Могат да се оформят и квартали с къщи край градовете“, заяви тя в ефира на Нова.

От своя страна Добромир Ганев от Национално Сдружение на недвижимите имоти смята, че българите с професия в строителството може да предпочетат да заминат в чужбина.

„Вероятно ще се възвърне интересът към по-малките жилища с цел отдаване под наем в по-централните части на големите градове.

Към покупката на втори дом също ще бъде запазен интересът. Общо на българския пазар за миналата година има 240 000 сделки, което е по-малко от 3% от населението на страната“, коментира той.

Над 1,3 млн. квадратни метра е започнатото ново строителство в София – това се равнява на 12 000 сгради. 

По думите му през 2021 г. 200 000 души са сменили постоянното си местожителство от по-голяма в по-малка община. Ганев смята, че годината в недвижимите имоти ще бъде добра, макар и с по-малко сделки.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Меди направи неочаквано признание за чалгата

Обратно на очакваното фолк звездата Меди разкри, че в...

ГДБОП разкри група, извършвала пране на пари, придобити от престъпна дейност

В хода на специализираната полицейска операция, проведена под надзора...

Папа Франциск ще служи на Цветница и Великден въпреки болежките

Бергольо „изплагиатства“ приказката на Марк Твен за слуховете за...

Бойко Борисов заговори за коалиция с ПП-ДБ

Искам ГЕРБ да победи, защото това ще е морална...