Дипломатически източници: Вашингтон и Брюксел подкрепят Борисов за правителство, ПП губят доверието

Date:

Знакова подкрепа от Вашингтон ще получи ГЕРБ и лично Бойко Борисов за съставяне на следващото управление в България, информира Епицентър, като се позовава на дипломатически източници.

В момента в администрацията на Белия дом се обсъжда от кого именнно да бъде изпратено посланието към България, като в някои дипломатически среди се споменава дори името на държавния секретар Антъни Блинкен.

От Брюксел Борисов ще получи традиционната подкрепа от ЕНП и представители на Еврокомисията, е мнението на европейски дипломати.

Американските ни партньори отдавна са свалили доверието си от Петков/Василев, заради провала на управлението им и скандалите, които предизвикаха в страната, заради задкулисието, с което управляваха и мащабната корупция в енергетиката.

САЩ демонстративно елиминираха двамата съпредседатели на „Продължаваме промяната” от своето полезрение и това пролича по време на дългото сбогуване на посланик Херо Мустафа със София. Петков/Василев не бяха поканени на нито един от форматите, в които  US посланичката се срещна с различни представители на бг елита.

В противовес на това подчертано негативно отношение към харвардците лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе специален гост на последния прием на Херо Мустафа, а автомобилът му бе допуснат до вътрешния двор на американското посолство – привилегия, която не бе разрешена на нито един от други гости. Заедно с Борисов на приема бяха още 12 представители на ГЕРБ.

Пиарската статия в Die Welt, която представяше Кирил Петков и Асен Василев  като спасителите на Украйна, като борци с прокремълските политици в България и като хора, осигурили изобщо трасе към Украйна, била посрещната с насмешка във влиятелните среди във Вашингтон, разказаха нашите дипломатически източници.

Защото тя представя изкривената ситуация в България, придавайки на Петков/Василев фалшива роля като фактори в глобалните процеси, каквато те изобщо нямат.

Освен това, Асен Василев си е позволявал регулярно да праща писма във Вашингтон срещу посланик Херо Мустафа, в дисхармония с дипломатическата практика, което тотално е отразяло пътищата на „Промяната” към офисите на държавната администрация на САЩ.

Това пролича и по време на последното посещение на Петков/Василев в САЩ в началото на февруари, чиято цел бе те да получат предизборна подкрепа от задокеанските ни партньори. Но това не се случи.

Двамата стояха близо седмица в САЩ, чукаха на офисите на различни влиятелни личности, но навсякъде са получили отказ и затворени врати, обърнаха внимание дипломатическите ни източници. 

Единствената среща на Петков/Василев, която бе документирана и във Фейсбук, бе с  малка група от представители на българската общност във Вашингтон.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

ЕК одобри 109 млн. евро за българските земеделци заради войната в Украйна

Снимка: iStock Помощта няма да надвишава 250 000 евро на...

Замесиха България в грандиозен скандал с милиони евро

Френският вестник "Екип" гръмна с материал, който може да...

Проучване на МЕДИАНА нагорещи интригата за резултатите от изборите ТАБЛИЦИ

Изследването е проведено в периода – 17 - 22...

Меджидиев: Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в болниците

Няма недостиг на медикаменти в аптечната мрежа и в...