неделя 2 април 2023 | 11:40

Високо напрежение: Нови „престрелки“ между МВР и прокуратурата

Дата:

Нови искри между МВР и прокуратурата. В ябълка на раздора се превърна вчерашната пресконференция, на която бяха показани писма и аудиозаписи от флашки. Според държавното обвинение, в тях се обсъжда как срещу заплащане могат да бъдат сменени полицейски началници и дори бъде свален главният прокурор. В интервю за NOVA министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че ако има завладяна държава, МВР не е част от нея.

Вътрешният министър се разграничи от прокуратурата, въпреки че на брифинга имаше човек от МВР – директорът на Главна дирекция „Национална полиция”, Демерджиев твърди, че в МВР са разбрали за разследването на финалната права.

„Не съм участник в този филм или сериал, не знам как да го нарека. Разбрах за операцията на ДАНС и прокуратурата на финала, когато беше поискана помощ”, коментира Демерджиев.

Вчера от прокуратурата показаха писма и аудиозаписи, открити в домовете на двама обвиняеми за изнудване и наркотици. Твърдят, че в разговорите се обсъжда смяната на полицейски началници и свалянето на Иван Гешев.

„Главният прокурор има всички инструменти да защити не само себе си, а и цялата държава и правовия ред. Не мога да си го представя  в ролята жертва”, заяви Демерджиев.

Заплетеният сюжет, който се чува от записите, според Гешев, е пример за завладяна държава. Демерджиев обаче не се съгласи.

„Ако има завладяна държава, то МВР не е част от нея”, твърди вътрешният министър.

От държавното обвинение днес не пожелаха да отговорят. Гешев обаче е коментирал записите по време на годишния отчет на Националното следствие, без присъствието на медии.
„Вече е ясно на повечето български граждани, че резултатът от този безогледен натиск върху съдебната власт е работата”, смята главният прокурор.

От МВР обявиха, че нямат информация къде се намира соченият от прокуратурата за основен участник в записите – Къро. 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Меди направи неочаквано признание за чалгата

Обратно на очакваното фолк звездата Меди разкри, че в...

ГДБОП разкри група, извършвала пране на пари, придобити от престъпна дейност

В хода на специализираната полицейска операция, проведена под надзора...

Папа Франциск ще служи на Цветница и Великден въпреки болежките

Бергольо „изплагиатства“ приказката на Марк Твен за слуховете за...

Бойко Борисов заговори за коалиция с ПП-ДБ

Искам ГЕРБ да победи, защото това ще е морална...