Великобритания с важно решение за мигрантите

Date:

Британското правителството се готви да внесе законопроект, който ще позволи експулсирането на всички нелегални мигранти, които прекосяват Ламанша в страната с надуваеми лодки, съобщи The Times.

Според изданието, премиерът Риши Сунак и министърът на вътрешните работи Суела Браверман ще обявят официално това следващата седмица. The Times посочва, че предложеният законопроект би лишил нелегалните имигранти от правото да бъдат разгледани молбите им за убежище в Обединеното кралство. Това право вече им дава възможност да останат в страната поне за срока на техните молби и жалби, който може да бъде до няколко години.

Сега обаче всички, които нелегално пристигат в страната по опасен морски път, властите възнамеряват незабавно да депортират в Руанда, с която има сключено съответно споразумение, или в други „безопасни трети страни“.

Британски наблюдатели отбелязват, че плановете на консервативното правителство ще срещнат яростна съпротива от страна на правозащитници. Стартираната от кабинета на Борис Джонсън програма за изпращане на нелегални имигранти в Руанда не заработи заради позицията на Европейския съд по правата на човека. Някои от британските политици в това отношение заявиха, че Обединеното кралство трябва да се оттегли от Европейската конвенция за правата на човека, но Сунак досега се съпротивлява на тази стъпка.

The Times споменава и някои практически проблеми. Така все още не е ясно къде ще бъдат държани десетки хиляди нелегални имигранти, чиято свобода ще трябва да бъде ограничена, за да се осигури експулсирането им от страната. Срокът на задържането им не трябва да надвишава определена граница, която в момента се планира да бъде ограничена до 28 дни. Допълнителни усложнения създава фактът, че имиграционните власти на кралството са затрупани с молби за убежище, подадени от нелегални имигранти, които вече са влезли в страната. В момента се разглеждат повече от 160 000 заявления.

Според официалната статистика на британското вътрешно министерство, броят на нелегалните имигранти, пресичащи Ла Манша, за да стигнат до Великобритания, през последните 4 години постоянно се увеличава, въпреки обещанията на управляващата Консервативна партия за борба с нелегалната имиграция.

През 2018 г. са регистрирани 299 такива случая, през 2019 г. – 1800, през 2020 г. вече 8400 души са използвали нелегалния морски път, а през 2021 г. – 28 500 души. През 2022 г. тази цифра се е увеличила с 60% и е достигнала 45 700 души, като това може да надхвърли 65 000. По-рано ръководителят на британското правителство нарече решаването на проблема с нелегалните имигранти една от петте основни цели на своя кабинет.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Възрастните шофьори на преглед на всеки 5 години

Водачите на години с тежък диабет или деменция ще остават без книжки Европейската комисия предлага...

В Северна Македония направиха това, което искат милиони българи

Министърът на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши...

Задържаха 13 души при спецакция в Благоевградско

В хода на специализираната полицейска операция по линия на противодействие на престъпността и...

Кола се заби в дърво на входа на оживена метростанция в София

Тежка катастрофа, която по чудо не доведе до жертви и...