събота / 10.06.2023 / 2:45

Българите полудяха за апартаменти в тези квартали на София

Дата:

Сред зоните с най-бързо развитие и най-много сключени сделки с имоти се наредиха квартали в широкия център на София като Банишора, Зона Б-5 и Зона Б-18, където изграждат редица нови жилищни комплекси и отделни сгради, пише в анализ на компания за недвижими имоти, пише Труд бг.

Те променят изцяло облика на кварталите и ги превръщат в много добро решение за хората, търсещи нов дом на комуникативно и централно място в столицата.

Друг квартал с много сделки е Малинова долина, където изграждат множество нови сгради, предимно ниско строителство. Средата, новата инфраструктура и близостта до Студентски град и множество удобства, в съчетание с все още ниските цени за южен квартал на София превърна Малинова долина в хит на пазара на имоти.

Средните цени в най-популярните столични квартали на база реално сключени сделки са: Банишора – 1410 евро/кв. м, Зона Б-18 – 1600 евро/кв. м, Малинова долина – 1290 евро/кв. м, Кръстова вада – 1600 евро/кв. м, Манастирски ливади – 1600 евро/кв. м.

Делът на купуваните двустайни апартаменти нарасна и достигна 72% от всички сделки, при положение, че в предишни години имаха дял от 50 на сто.

Тристайните жилища съставляват 22% от покупките, а четиристайните се върнаха на нива около 5%. Тези данни рязко контрастират с тенденциите през 2020 и 2021 г., когато пандемията накара хората да насочат интереса си към по-големи жилища, с повече стаи и възможност за по-комфортен живот.

По време на рекордната инфлация преобладаваха покупките с цел инвестиция и предпазване на спестяванията от обезценяване.

Именно това върна обратно интересът към двустайните жилища. Нарасналите цени вероятно също накараха някои купувачи да преосмислят търсенето си и да се насочат към по-малки жилища с по-ниска крайна цена.

Средната площ на купените жилища е 78 кв. м, което е спад от средно 90 кв. м през предходни години, което още веднъж потвърждава тенденцията за покупки предимно на по-малки жилища.

Най-купувани са апартаментите на 4-ти и 5-ти етаж, като над 60% от тях са с отопление на ТЕЦ, пише в анализа на консултантите. Сроковете за сключване на сделки малко се удължават. Купувачите вече не купуват на всяка цена, а правят оглед на няколко имота преди да изберат най-подходящия за тях.

Продавачите диктуват пазара

Предлагането е ограничено

Няма риск за хората с кредити 

Цените на жилищата варират в много широки граници, като сред факторите за това са типа строителство и локацията на имота.

Предлагането на жилища е ограничено, коментират брокери на имоти. Движението на пазара на имоти зависи не само от търсенето, а и от наличното предлагане. В един от големите сайтове за имоти наличните обяви за продажби са намалели значително. Това означава, че има сериозно ограничение на предлагането, което е стимул за покачване на цените.

Някои собственици обаче виждат, че цените са изключително високи и искат да реализират печалба като продадат апартамента си. Затова и вторичният пазар на имоти е много активен.

Средната цена на апартаментите в столицата е около 1300-1400 евро за квадратен метър. Но цените на жилищата варират в много широки граници според типа строителство, дали става въпрос за луксозен дом или за по-обикновена кооперация, локацията на имота както и от инфраструктурата около него. Голям плюс за имота е наличието на паркомясто.

2023 г. няма да е по-рискова за кредитополучателите от предходните години, смятат брокери. Лихвите по кредитите са много по-ниски от инфлацията, което е стимул за пазара. Много хора инвестират парите си в имоти, дори да се налага за част от цената да вземат ипотечен кредит.

Последвайте ни в GOOGLE

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

Сподели

Популярни

Още интересни новини
НОВИНИ

Определен брой крачки на седмица пазят сърцето, ето колко

Изследвания сочат, че изминаването на 8000 или повече крачки...

Искате да емигрирате? Това са страните, в които е най-лесно да започнеш нов живот

Да пътуваш в чужбина като турист е едно, но...

Шокираща промяна: Собствениците на нови автомобили няма да ги притежават, но ще ги плащат, по настояване на зелените в Европа

В публикации в „Автомедия“ и „България Он Еър“ се твърди, че традиционният бизнес...

Григор Димитров потвърди, че има връзка с красавицата Мадалина

Часове след достойната загуба на Григор Димитров от Новак...