неделя 2 април 2023 | 11:54

Бившият граничен полицай Валентин Христов отрече пред съда да е участвал в трафик на мигранти

Дата:

Адвокатът на бившия граничен полицай Валентин Христов твърди, че той няма участие в организирана престъпна група. Защитникът потвърди пред Апелативния съд, че той е участвал в купуването на бусa, с който са превозвани мигрантите.

„По никакъв начин дейността му не е свързана със смъртта на 18 мигранти край Локорско“, каза защитникът.  Според него по това време Христов е бил в Гърция, там е бил задържан. Адвокатът на бившия граничен полицай настоя за по-лека мярка, като твърди, че няма начин той да се укрие. Защитникът допълни, че той не е осъждан досега, има семейство и уседнал начин на живот. 

Обвиняемият поддържа тезата на адвоката, като допълва, че не е участвал в престъпна група за трафик на мигранти.

Софийският апелативен съд реши на втора инстанция да остави за постоянно в ареста бившия граничен полицай Валентин Христов. Той е последният от задържаните, заподозрени за смъртта на 18-те мигранти в камион край Локорско.

На 9 март Софийският градски съд остави Христов в ареста. Тогава стана ясно, че обвинението срещу него се крепи основно на свидетелски показания.

Според апелативният съд, налице са безспорни доказателства, че той е подпомогнал подготовката на буса за превозването на мигрантите и има опасност да се укрие, ако остане с друга мярка за неотклонение. 

Собственикът на камиона, в който бяха открити мигрантите, е разказал пред разследващите, че полицаят и още няколко души са идвали заедно на оглед няколко пъти преди сделката.

Според прокуратурата Валентин Христов е осигурил техническата поддръжка и е участвал в изграждането на тайниците в камиона. Пред съда обвиняемият заяви, че докато е бил в Гърция, е уведомен от близките си, че е издирван, а след това сам се е свързал с окръжния прокурор на Бургас.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Меди направи неочаквано признание за чалгата

Обратно на очакваното фолк звездата Меди разкри, че в...

ГДБОП разкри група, извършвала пране на пари, придобити от престъпна дейност

В хода на специализираната полицейска операция, проведена под надзора...

Папа Франциск ще служи на Цветница и Великден въпреки болежките

Бергольо „изплагиатства“ приказката на Марк Твен за слуховете за...

Бойко Борисов заговори за коалиция с ПП-ДБ

Искам ГЕРБ да победи, защото това ще е морална...