неделя 2 април 2023 | 12:45

Асен Василев с първа реакция след новината за фалита на държавата

Дата:

Това, което се случва в момента, е една политическа манипулация. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш финансов министър Асен Василев по повод изнесената по-рано днес информация от служебния министър на финансите Росица Велкова.

По думите на Василев, държавата е в цветущо състояние и с 16 милиарда лева фискален резерв, което в никакъв случай не е опасно.

„Тези, които се опитват да ви изплашат с фалит се опитват да откраднат парите“, заявява Василев във видео, публикувано във фейсбук профила на партията. 

 днес служебният финансов министър Росица Велкова потвърди средносрочния план на дефицита, който е 6-7% от БВП, а не 3%, както е по законовите изисквания.

Велкова предупреди за риск от свръх дефицит, който в  дългосрочен план може да доведе до нужда от заем от МВФ и да е заплаха за Валутния борд.

И с увеличените приходи средствата в бюджета не биха били достатъчни, затова от МФ са поискали ограничаване на разходите на министерствата.

В доклада на финансовото министерство се посочва още, че има увеличаване на рискът от включване на страната ни в процедура по прекомерен бюджетен дефицит, което поражда задължения за предприемане на незабавни, коригиращи мерки, неизпълнението на които може да доведе до санкции от ЕК, в т.ч. и спиране на ЕС плащания.

В документа на МФ се посочва, че тежката ситуация е в резултат на законодателни промени приети в последните две години. Росица Велкова отчита още, че някои от мерките се влезли в сила в края на 2022 г, и макар да не са се отразили на дефицитът то „целогодишният ефект от прилагането на тези политики и изместването на нереализираните инвестиционни разходи водят до значително увеличаване на разходите по бюджета за 2023 г. и в средносрочен план дефицитите са отново в порядъка на 6-7 % от БВП“. 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Меди направи неочаквано признание за чалгата

Обратно на очакваното фолк звездата Меди разкри, че в...

ГДБОП разкри група, извършвала пране на пари, придобити от престъпна дейност

В хода на специализираната полицейска операция, проведена под надзора...

Папа Франциск ще служи на Цветница и Великден въпреки болежките

Бергольо „изплагиатства“ приказката на Марк Твен за слуховете за...

Бойко Борисов заговори за коалиция с ПП-ДБ

Искам ГЕРБ да победи, защото това ще е морална...