неделя 2 април 2023 | 11:26

Външният ни министър: Християн Пендиков продължава да получава заплахи 

Дата:

Жестоко пребитият в Охрид Християн Пендиков продължава да получава заплахи по интернет. Това заяви служебният външен министър Николай Милков, след като заедно със своя колега от РС Македония Буяр Османи го посетиха във Военномедицинска академия (ВМА). 

Секретарят на организацията „Цар Борис III“ Християн Пендиков остава в тежко, но стабилно състояние, след като в четвъртък трима души го нападнаха пред ресторант в Охрид. Заподозреният за нападението Илия Спаески е арестуван за 30 дни. Все още се водят процесуални действия за другите двама, присъствали на побоя. 

„Видяхме едно момче, което е пострадало заради идеите си. Това е един мъж с кауза, който я защитава. Но като министър съм тук заради друго – да дадем посланието, че ситуацията не би трябвало да продължава по този начин. България твърдо настоява да бъдат наказани извършителите на това деяние и други подобни с цялата строгост на закона, така че да се приключи с тази атмосфера на безнаказаност, която ражда ново и ново насие. Тук съм и за да кажа НЕ на възраждането на тези черни традиции, които исторически се свързват с Македония – на палежи, на стрелби и насилие над хора. Такива неща нямат място в Европа. Затова България няма да отстъпи от защита на правата на нашата общност там, те са хора с достойнство“, посочи министър Милков. 

По думите му нещата не вървят добре и има ескалация. 

„Още веднъж осъждам нападението над Християн Пендиков. Северна Македония ще се погрижи да има нула толерантност над такива нападения. Държавата ще се погрижи да се създаде такава атмосфера на нула толерантност над насилието, особено когато е междуетническо“, заяви Буяр Османи. 

„Отговарям за работата на институциите и правителството и ви уверявам, че институциите ще направят всичко възможно, за да създадат атмосфера на нула толерантност към провокациите и насилието срещу която и да била общност в РС Македония заради нейната идентичност. Това мога да го кажа от името на държавата“, посочи още македонският външен министър.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментара си!
Моля, въведете името си тук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА

Последни

Още интересни новини
Още

Меди направи неочаквано признание за чалгата

Обратно на очакваното фолк звездата Меди разкри, че в...

ГДБОП разкри група, извършвала пране на пари, придобити от престъпна дейност

В хода на специализираната полицейска операция, проведена под надзора...

Папа Франциск ще служи на Цветница и Великден въпреки болежките

Бергольо „изплагиатства“ приказката на Марк Твен за слуховете за...

Бойко Борисов заговори за коалиция с ПП-ДБ

Искам ГЕРБ да победи, защото това ще е морална...